Alüminyum geri dönüşümü mükemmel bir elementtir. Alüminyum, ne kadar geri dönüşüme maruz kalırsa kalsın orijinal formundan bir şey kaybetmez. Bu sebeple alüminyum, birçok kez geri dönüştürülerek yeniden kullanılabilir. Yapı ve inşaat sektöründe çevreci ve tasarruflu ürünlerin tercih edilmesiyle birlikte ham maddesi alüminyum olan ürünlere yönelim artmıştır. Çevresel fayda ve sürdürülebilirlik faktörleri göz önüne alındığında ısınmada alüminyum radyatör ürünleri tercih edilmeye başlanmıştır.
Alüminyum radyatör, alüminyum malzemelerden üretilen radyatör çeşitlerinden biridir. Son derece iyi bir ısı iletkeni olan alüminyum radyatörler; verimli, çevreci, dekoratif olması sebebiyle sıklıkla tercih edilmektedir.
Alüminyum Radyatörlerin Geri Dönüşüm Aşamaları
Alüminyumun doğal ortamlarda çözünmesi, uzun zaman alan elementlerden biridir. Alüminyumun bir metal olduğu düşünülürse diğer metal ve metal alaşımları gibi doğada en az 80 ile 100 yıl arasında çözünebilir. Bu nedenle alüminyum malzemelerden üretilen ürünler, geri dönüşüm tesislerinde çeşitli işlemler ile geri dönüştürülmektedir.
Alüminyum radyatör geri dönüşüm açısından diğer radyatör türlerine göre daha kolaydır. Alüminyum radyatörlerin gerekli süreçlerden geçirilmesiyle yeniden kullanıma sunulmasını ve ekonomiye kazandırılmasını kapsayan süreçtir.
- Tüm geri dönüşüm işlemlerinde olduğu gibi, alüminyum içeren ürünler toplanır. Sınıflandırma sırasında, alüminyum radyatörler diğer alüminyum ürünlerden ayrılarak geri dönüşüm sürecine aktarılır. Burada, radyatörler ayrıştırma ve temizleme aşamalarından geçer.
- Hurda alüminyum radyatörler, geri dönüşüm tesislerindeki öğütücülerde küçük parçalara ayrılır. Bu aşamada, radyatör üzerindeki boya çıkarılarak temizlenir. Ardından, mıknatıs yardımıyla parçalar üzerindeki çelik kalıntıları ayıklanır; böylece alüminyum saf hale gelir.
- Bir sonraki işlemde, radyatör üzerindeki kaplamalar tamamen temizlenir. Bu, parçacıkların üzerine sıcak hava üflenerek gerçekleştirilir. Saf alüminyum granüller 7000 dereceye kadar çıkan fırınlarda eritilir; alüminyumun düşük erime noktası geri dönüşümde büyük bir avantaj sağlar.
- Eritilmiş alüminyum, bekletme fırınında bir süre bekletilir ve kalıplara dökülerek külçe haline getirilir. Son olarak, elde edilen alüminyum külçeleri fırından alınıp taşınır.
“Alüminyum Radyatörler ve Geri Dönüşüm” gibi diğer içeriklerimiz için makaleler kategorisine göz atabilirsiniz.
Alüminyum radyatör modelleri hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere Radyal adresini ziyaret edebilirsiniz.
İlginizi çekebilir:
Dizayn Radyatör Nedir? Dizayn Radyatör Nasıl Kullanılır?
Banyo Dekorasyonunda İlham Veren Tasarımlar
Mutfak Dekorasyonu İçin İlham Veren Fikirler